Trendurile majore care redefinesc tehnologia în 2021
Necesitatea este mama (re)invenției! Ești pregătit pentru schimbările din 2021?
2020 a redefinit viitorul muncii. Tehnologia este în centrul modului în care am reinventat, organizat și operat, iar acest proces accelerat de transformare digitală continuă și în 2021.
2021 este noul 2030: evoluție tehnologică fără precedent
Pe măsură ce companiile se grăbesc să dezvolte noi capacități digitale într-un efort de a construi rezistența și reorganizarea pentru lumea post-pandemică, este esențial să țină pasul cu tendințele tehnologice.
Iată 6 tendințe tehnologice, care continuă să modeleze evoluțiile tehnologice în noul an:
1. Securitatea cibernetică pentru contracararea atacurilor digitale
Știai că în 2020 s-a înregistrat deja o creștere cu 37% a atacurilor cibernetice (prima jumătate a anului 2020 față de 2019)?
Motivul: Utilizarea sporită a instrumentelor tehnologice expune rețelele și aplicațiile la vulnerabilități de securitate. Iar dacă organizațiile, care au fost principala țintă a atacurilor cibernetice, nu au implementat la timp soluții de securitate complexe, pagubele au fost pe măsură.
Pentru a face față amenințărilor cibernetice, este vitală conștientizarea utilizatorilor privind securitatea digitală și este nevoie de implementarea unor soluții de securitate eficiente, capabile să contracareze eventualele atacuri cibernetice. Vezi aici cum poți beneficia de o consultanță tehnică gratuită legată de securitatea digitală.
În 2021, provocarea majoră a companiilor va fi pregătirea angajaților și implementarea soluțiilor potrivite de securitate, pentru protejarea infrastructurii companiei și dezvoltarea capacității de prevenție/răspuns la amenințările cibernetice.
Cât de protejată este în acest moment compania ta?
2. Tehnologiile Cloud oferă flexibilitate și un spațiu de lucru securizat, de la distanță
Anul trecut, organizațiile și-au mutat activitatea în online, iar acest lucru a impus adoptarea de tehnologii asociate cu lucrul la distanță și desfășurarea activității în cloud.
De ce în Cloud? Pentru că tehnologia cloud oferă:
- Flexibilitate de lucru, indiferent de locație;
- Acces securizat într-un spațiu digital ce poate fi accesat în siguranță de angajații companiei tale;
- Productivitate sporită datorită gestionării eficiente a datelor;
- Comunicare activă cu membrii echipei;
- Spațiu suficient de lucru.
Mai mult, soluțiile de cloud oferă scalabilitate și eficiență a costurilor între industrii.
Iar în 2021, avantajele oferite de soluțiile cloud vor fi la mare căutare. Prin urmare, companiile se vor axa pe servicii precum comunicarea, partajarea în cloud, instrumente de productivitate personală și consultanță de la distanță.
3. Automatizarea proceselor de business (APB) – concepută pentru optimizarea și eficientizarea activității zilnice
Digitalizarea companiilor presupune și automatizarea corectă a proceselor de lucru. Iar scopul este unul precis: eficientizarea operațiunilor de zi cu zi și generarea unui avantaj competitiv pe piață.
Pentru a identifica gradul optim de automatizare din afacerea ta, a stabili și a implementa soluțiile potrivite de automatizare personalizată, poți ține cont de câțiva pași:
- Analizează fluxul de lucru actual al afacerii, pentru a descoperi potențialul de optimizare a unor procese de lucru.
- Stabilește și planifică procesele ce pot fi eficientizate prin automatizare – scopul este obținerea unui maxim de eficiență și flexibilitate pentru procesele companiei.
- După deciderea soluției optime, vizualizează procesele viitoare, determină bugetul necesar și stabilește un grafic precis de timp pentru implementarea soluțiilor necesare de automatizare.
Automatizarea proceselor de business se poate realiza prin software-uri, aplicații critice personalizabile pentru întreaga organizație.
Beneficiile automatizării în afacere:
- Optimizarea fluxurilor de lucru;
- Menținerea unei viteze constante a procesului de lucru, datorită reducerii timpului alocat sarcinilor repetitive;
- Minimizarea costurilor prin alocarea mai eficientă a resurselor companiei;
- Eliminarea erorilor manuale;
- Îmbunătățirea comunicării între angajați și claritate în activitatea desfășurată de aceștia;
- Reducerea volumului de hârtie și alte resurse fizice folosite zi de zi;
- Stabilirea clară a task-urilor și a unei ierarhii clare de aprobare.
Automatizarea proceselor de business este un element esențial pentru businessurile moderne, care determină creșterea eficienței și a productivității la locul de muncă. Poate fi baza adoptării unei culturi a transformării continue.
4. Tehnologia 5G – stabilește noi standarde ale internetului
Pentru că numărul utilizatorilor de internet a crescut considerabil în ultimul an, consumul de date a crescut de asemenea. În acest context, tehnologia 5G a fost concepută pentru a oferi viteze mai mari la navigarea pe internet și o mare stabilitate a conexiunii în locurile aglomerate.
Părerile sunt împărțite în legătură cu eficiența acestei noi tehnologii. De pildă, Forumul Economic Mondial, citând cercetările IHS Markit, se așteaptă ca rețeaua mobilă de generația a cincea, 5G, să atingă o producție economică globală de 13,2 trilioane de dolari și să genereze 22,3 milioane de locuri de muncă până în 2035. Prin deblocarea unui nou domeniu al posibilităților tehnologice, standardul wireless global se așteaptă să accelereze în mod semnificativ trecerea către Industria 4.0, IoT-ul (Internet of Things) industrial.
Tehnologia 5G promite multe schimbări, având un potențial să ajungă de până la 100 de ori mai rapidă decât 4G și să ofere o latență redusă drastic, ceea ce ar face posibilă partajarea datelor extrem de rapid, eliminarea întârzierilor de procesare și asigurarea reacției în timp real a sistemelor. Dacă se va dovedi fiabilă, conectivitatea 5G ar putea garanta o conexiune de rețea stabilă și constantă oriunde și oricând, asigurând executarea continuă și fără obstacole a activităților critice pentru businessuri. 5G ar putea chiar să deschidă o eră a comunicării masive de tip mașină (comunicare între mașini).
Poate suna ca un scenariu de film SF, dar are toate șansele să devină realitate, mai curând decât ne-am putea imagina. Procesul de implementare a tehnologiei 5G a început deja și va continua să se dezvolte extrem de rapid.
5. Inteligența Artificială cu potențial nelimitat
Inteligența artificială, oricât de exagerată ar fi fost cu ani în urmă, este încă o tendință în creștere. Noi aplicații în scopuri personale, profesionale și de afaceri sunt descoperite în fiecare zi pentru AI. Iar dacă vorbim despre viitorul AI, am putea spune că are un potențial nelimitat.
Nu putem contesta faptul că inteligența artificială este prezentă peste tot în ziua de azi: în aparatele electrocasnice, pe telefoane, în spitale, agricultură, armată, guvern etc. Datorită AI, au apărut o mulțime de inovații tehnologice, precum: recunoașterea facială, prelucrarea datelor, recunoașterea vorbirii etc. În plus, tehnologia poate fi utilizată și pentru afaceri, cum ar fi un serviciu pentru clienți (chatbots).
De asemenea, există multe controverse legate de implementarea AI, precum supremația roboților sau dizolvarea multor locuri de muncă. Unii experți susțin că până în 2030, peste 73 de milioane de locuri de muncă ar deveni învechite. Cu toate acestea, automatizarea va crea noi locuri de muncă și va crea noi profesii dedicate. Aceasta include dezvoltatori, testeri, programatori, specialiști în tehnologie etc.
Tehnologia AI este un motor al inovației și o metodă de îmbunătățire a monitorizării și dezvoltării capacităților de întreținere predictivă, extrem de folositoare pentru businessuri.
Implementarea inteligenței artificiale vine cu o serie de beneficii pentru companii: Îmbunătățirea experiențelor de cumpărături personalizate,
- Automatizarea interacțiunilor cu clienții;
- Asistență în timp real;
- Descoperirea rapidă de informații importante și relevante în timpul procesării datelor companiilor;
- Automatizarea operațională a activităților;
- Predicții clare pe baza analizei datelor;
- Îmbunătățirea proceselor de recrutare etc.
Inteligența Artificială este un motor al inovației, cu posibilități nelimitate de dezvoltare de noi soluții pentru sporirea productivității, monitorizării datelor, gestionării eficiente a activității întreprinderilor.
6. Comunicarea vocală și video ne aduce mai aproape
Datorită mutării activității în mediul virtual și a comunicării la distanță din ultima perioadă, oamenii preferă tot mai mult să interacționeze cu ajutorul soluțiilor de voce și videoconferință. Mai mult, se așteaptă ca piața globală a dispozitivelor dedicate de voce și video să depășească 40 de miliarde de dolari. O combinație de viziune computerizată, recunoaștere a vorbirii și inteligență artificială (AI) va aduce în prim-plan soluțiile și dispozitivele care ajută comunicarea audio și video și o propulsează în topul preferințelor utilizatorilor.
7. Ascensiunea tehnologiei Blockchain și criptomonedele
Blockchain este un registru digital creat în 2008 de Satoshi Nakamoto, pentru a putea susține tranzacțiile cu Bitcoin. Deși Blockchain există de ani de zile, în 2021 se preconizează o adoptare mai rapidă a acestei tehnologii. Prin schimbul și securizarea suplimentară a datelor, se vor îmbunătăți lanțurile de aprovizionare în diverse domenii.
Motivul pentru care această tehnologie a devenit atât de dezbătută îl reprezintă criptomonedele, care au valoare creată pe baza cererii și ofertei și nu în baza unor bunuri reale, materiale. Iar blockchain-ul permite realizarea tuturor tranzacțiilor și operațiunilor cu criptomonede direct între portofelele electronice a doi utilizatori, fără mijlocirea unei a treia entități. Un punct esențial e faptul că aceste „blocuri” pot stoca orice tip de date, pe lângă monede virtuale (contracte inteligente, certificate digitale etc.).
Mai mult, într-un sondaj din 2019 realizat de State Street Corporation, „94% din cei 101 mari administratori și proprietari de active care au răspuns au spus că fie au active digitale în gestiune, fie intenționează să le adauge în 2020”.
Tehnologia este încă la început și mai sunt aspecte ce trebuie îmbunătățite pentru a fi aplicată eficient în cât mai multe domenii. Însă, popularitatea și utilizarea tot mai mare a criptomonedelor și a activelor digitale, poate deveni „noul normal” în anii următori.
În fiecare an, inovațiile tehnologice par să apară din ce în ce mai repede. Iar evenimentele din ultima perioadă au accelerat tehnologia într-un mod nemaivăzut până acum. Anul 2021 este un an al schimbării și al revoluției, care va consolida anumite tehnologii și ne va surprinde cu altele noi, schimbând major societatea în care trăim. Iar businessurile care doresc să facă față și să aibă succes în anul acesta, vor trebui să se adapteze și să îmbrățișeze schimbarea în mod inteligent.
Urmărește videoul de mai jos, pentru a afla de la CEO-ul One-IT, Nicolae Onțiu, câteva concluzii ale anului 2020, lecții învățate și cum putem crește businessurile cu ajutorul tehnologiei în 2021:
One-IT susține continuitatea businessurilor și dezvoltarea lor prin intermediul tehnologiei. Pentru detalii suplimentare și soluții IT eficiente pentru DIGITALIZAREA AFACERII, completează formularul de solicitare, iar echipa noastră te va contacta:
- SEO poisoning: pericolul invizibil din rezultatele motoarelor de căutare - 18 noiembrie 2024
- Microsoft 365 Copilot, acum disponibil în limba română - 14 noiembrie 2024
- Pericolele nevăzute ale dispozitivelor smart: sfaturi esențiale de securitate împotriva hackerilor - 5 noiembrie 2024