Retea Wi-Fi securizata – sfaturi si sugestii

4.5/5 - (4 votes)

Folosesti internet Wireless? Cum iti protejezi reteaua? Este accesul sigur?
Trebuie sa stii ca punctele de acces Wi-Fi pot oferi hackerilor portite de acces. Asta deoarece semnalele Wi-Fi sunt adesea difuzate dincolo de peretii firmei voastre sau a locuintei, fiind o adevarata tentatie pentru hackeri sau pentru vecinii care nu au acces la internet, dar si-l doresc.

Hacker - retea Wi-Fi securizata

Sursa foto: depositphotos.com ID: 23343184

Imagineaza-ti ca conexiunea Wi-Fi utilizata – este o usa de intrare. Pot spune cu siguranta ca ai vrea sa o incui cu un lacat sigur. O protectie similara are nevoie si reteaua ta.

Daca reteaua ta fara fir nu este protejata, datele transmise sau primite prin ea pot fi interceptate. Vecinii, de asemenea, pot utiliza reteaua, ceea ce va reduce viteza de conexiune pe care o utilizezi. Protejand reteaua Wi-Fi, vei evita astfel de situatii, precum si vei proteja dispozitivele, conectate la ea.

Daca vrei sa afli cum sa maresti securitatea conexiunii Wi-Fi, urmeaza pasii de mai jos:

1. Verifica setarile de securitate curente a retelei Wi-Fi

Oaspetii tai, care au intrat in casa ta pentru prima data, trebuie sa introduca o parola pentru a accesa Internetul prin Wi-Fi? Daca nu, atunci reteaua ta nu este protejata. Dar chiar daca accesul la Internet se realizeaza printr-o parola, exista si alte modalitati de securitate, iar unele dintre ele sunt mai eficiente decat altele. Setarile Wi-Fi iti vor arata exact cum este protejata conexiunea. Cel mai probabil, sau nu este protejata deloc, sau utilizeaza protocoale WEP, WPA sau WPA2. Protocolul de securitate WEP este invechit, si nu mai trebuie sa ne bazam pe el. WPA este mai bun in comparatie cu WEP, dar cel mai bun este considerat WPA2.

2. Schimba setarile de securitate a retelei tale pe WPA2

Router wireles – este dispozitivul care creeaza reteaua Wi-Fi. Daca pana acum nu ai avut instalat protocolul de securitate WPA2, acceseaza setarile router-ului pentru a activa aceasta functie. Pentru a avea acces la aceste setari utilizeaza manualul de utilizare a router-ului sau cauta manualul de utilizare a modelului tau pe Internet. Toate dispozitivele Wi-Fi fabricate incepand cu anul 2006 sunt compatibile cu WPA2. In cazul in care router-ul tau a fost fabricat mai devreme, iti recomandam sa-l inlocuiesti cu un model care este compatibil cu WPA2. Acesta va oferi mai multa siguranta si iti va creste semnificativ viteza de conectare.

3. Seteaza-ti o parola personalizata pentru a proteja reteaua Wi-Fi

La pornirea routeruli  va trebui sa creezi o parola WPA2 personalizata. Este important ca parola sa fie unica si sa contina minim un numar, litere si simboluri, ca sa nu poata fi descifrata usor. Da parola doar persoanelor de incredere. Doar nu vei da cheile de la casa ta persoanelor necunoscute.

4. Protejeaza-ti router-ul, astfel incat nimeni sa nu poata schimba setarile

Creaza-ti o alta parola de admin pentru router, diferita de parola pe care ai creat-o pentru Wireless. De regula, cand se vinde un router, pe acesta nu se pune o parola, sau sa folosesc un set de caractere de baza. Aceste parole sunt cunoscute de atacatori si le ofera sansa de a ataca reteaua, datele transmise si dispozitivele conectate. Parola poate fi schimbata in setari. Nu spune nimanui parola si asigura-te ca aceasta difera de parola pe care ai setat-o pentru reteaua Wi-Fi de la domiciliu (vezi punctul 3). Daca parola creata pentru retea si router sunt identice, oricine care cunoaste parola de la Wi-Fi va putea schimba setarile de router.

5. Daca ai nevoie de ajutor, cere ajutorul expertilor

Lucrati intotdeauna cu cei profesionisti!
E bine de ştiut că pe internet se dă cunoscător şi cel care nu a făcut altceva decât să instaleze câteva programe, un Windows, o imprimantă şi, gata, e expert, deci poate da sfaturi… Greşit! De multe ori poţi fi îndrumat şi informat greşit de aceşti mici cunoscători şi să îţi dai seama că, de fapt, ţi-ai luat ceva ce, spre surprinderea ta, nu e ceea ce căutai. De aceea e bine să te adresezi unui magazin specializat IT, unde gaseşti angajaţi cu experienţă vastă în domeniu, care sunt acolo să vă îţi dea sfaturi și să te ajute în implementarea celei mai bune soluții IT Wireless.

Uita-te la acest videoclip, pentru a afla despre pasi simpli, dar importanti pentru a utiliza in siguranta Internetul Wireless:

– informatii preluate si de pe site-ul: http://antivirus-free.ro/util/sfaturi-pentru-o-retea-wi-fi-securizata.html

Contact One-IT: http://www.one-it.ro/contact

Etichete: , , , , ,

Leave a Reply