Patru sfaturi pentru a construi o cultură puternică a securității în organizația ta
În ziua de azi, o organizație puternică și stabilă acordă o atenție deosebită riscurilor cibernetice. Aceste riscuri duc la furt de date sau la fraudă, acestea reprezentând amenințări majore ale oricărei afaceri. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îți construiești o cultură puternică de securitate în organizația ta.
Dezvoltarea unei strategii puternice de securitate cibernetică necesită înțelegerea sursei încălcărilor. Cauza principală poate fi fie o eroare umană, fie un atac, deoarece hackerii caută adesea persoane care pot fi manipulate, cum ar fi oameni de încredere din interiorul unei companii. Din aceste motive, reducerea riscurilor cibernetice sunt vitale pentru construirea unei culturi care să țină seama de securitatea informatică. Acest lucru necesită schimbarea mentalității tuturor angajaților.
- Angajează o echipă de conducere care are o viziune asupra leadership-ului cibernetic
O schimbare majoră începe de la vârful organizației. De aceea, este nevoie să existe o echipă de conducere executivă care să înțeleagă riscurile cibernetice și să dezvolte în mod activ o cultură a securității în cadrul companiei. Mai mult, este nevoie ca această echipă să comunice restului organizației aceste probleme și să le facă o prioritate, dacă este cazul.
Echipa IT trebuie să explice conducerii importanța securității pentru afacere și să dea unele sugestii pentru îmbunătățirea culturii de securitate a companiei. De asemenea, persoana care se ocupă de securitatea informației ar trebui să raporteze problemele de securitate cibernetică și să explice cât de bine utilizează compania tehnologia existentă, pentru a atenua amenințările, și cum va beneficia afacerea de investițiile viitoare în securitatea informațiilor.
În plus, managerii de nivel mediu joacă, de asemenea, un rol important în conducerea culturii securității, deoarece aceștia lucrează direct cu angajații și le pot arăta cum să se comporte într-un mod centrat pe securitate. Aceștia trebuie să fie un exemplu pentru anjajați și, de asemenea, să ia inițiativa pentru a explica fluxurile de lucru adecvate dacă membrii personalului lor sunt incorecți și prezintă riscuri de securitate pentru companie. Toate aceste acțiuni sunt vitale pentru a crea o cultură puternică a securității printr-un comportament centrat pe securitate.
- Adoptă politici de securitate ale documentelor
Politica de securitate reprezintă o bază pentru dezvoltarea culturii securității organizaționale, deoarece ghidează comportamentul angajaților. În acest sens, este nevoie să creezi cel puțin două documente: politica oficială de securitate și un document informal, care evidențiază o serie de bune practici de securitate, pentru creșterea afacerii și a angajaților.
Politica oficială de securitate este pregătită de departamentul IT și este semnat de toate părțile interesante, în care sunt specificate regulile și procedurile care trebuie respectate de toți cei care accesează sistemele și activitățile IT ale companiei. Un element esențial îl reprezintă detalierea consecințelor nerespectării acestei politici.
Al doilea document, realizat de departamentul de Resurse Umane, trebuie să conțină viziunea companiei asupra securității și prevede o serie de bune practici de securitate necesare pentru implementarea viziunii în cardul companiei.
Pentru o comunicare și o colaborare transparentă, compania trebuie să se asigure că fiecare angajat citește politica de securitate din prima zi și că o are la dispoziție oricând pentru a o consulta.
- Instruiește-ți angajații
Pentru a implementa o strategie de risc eficientă în domeniul IT se recomandă o formare prealabilă a angajaților în domeniul securității informatice. În acest sens, se poate apela la prezentările tradiționale Power Point sau la o sesiune de formare video privind securitatea, prin care pot trece angajații înainte de a-și începe activitatea.
O altă modalitate de a promova comportamentul centrat pe securitate îl reprezintă jocurile de rol. În acest caz, prin intermediul unor scenarii, angajații trec prin situații legate de securitate și decid cum să rezolve anumite probleme în alinierea cu politica de securitate. Acest tip de formare poate fi foarte eficient, deoarece oferă un cadru practic pentru învățarea conceptelor de securitate IT, fără a prezenta niciun risc organizației. Această modalitate trebuie adaptată în funcție de angajați, departamentul din care fac parte, responsabilitățile, cunoștințele anterioare, datele la care au acces și instrumentele pe care le folosesc. Evidențiind faptul că amenințările cibernetice sunt mai aproape decât se poate crede este o modalitate bună de a încuraja angajații să respecte aceste politici de securitate.
Frecvența formării angajaților în domeniul securității informatice depinde de nevoile companiei și de curba de învățare a angajaților tăi. De exemplu, unele organizații le solicită angajaților să își reînnoiască cunoștințele privind regulile de securitate informatică prin trecerea testelor scurte la fiecare 3-6 luni.
- Încurajează oamenii să raporteze incidentele
Într-o companie prosperă și stabilă este nevoie de încredere și siguranță. Pentru acest lucru, este necesar ca fiecare angajat să contribuie la această prosperitate, fiind responsabili social. În acest sens, conducerea companiei trebuie să susțină responsabilitatea în materie de securitate, încurajându-i pe angajați să raporteze atât incidentele survenite, cât și orice lucru suspect pe care îl întâmpină aceștia. Acest lucru trebuie să îl facă foarte ușor, apelând direct la departamentul IT sau la persoana responsabilă cu securitatea cibernetică. În acest mod, problemele care intervin în domeniul securității informatice vor putea fi rezolvate mult mai rapid și mai ușor, și de ce nu, vor putea fi uneori prevenite. Aceste persoane care au contribuit la rezolvarea unei probleme trebuie încurajate și recunoscute, pentru a promova și demonstra necesitatea securității informatice în cadrul companiei.
Prin muncă și printr-o schimbare de mentalitate, prin responsabilizare individuală și socială se pun bazele unei culturi puternice de securitate ale companiei. Abordarea securității informațiilor cu același nivel de implicare și responsabilitate ca și riscurile financiare sau de orice altă natură, va genera un nivel vital de apărare și reducere a acestor riscuri, transformând compania într-un mediu mai sigur, mai unit și mai puternic în ansamblu ei.
Sursa informațiilor din acest articol: https://blog.netwrix.com/2018/06/28/four-tips-for-building-a-strong-security-culture-in-your-organization/
- SEO poisoning: pericolul invizibil din rezultatele motoarelor de căutare - 18 noiembrie 2024
- Microsoft 365 Copilot, acum disponibil în limba română - 14 noiembrie 2024
- Pericolele nevăzute ale dispozitivelor smart: sfaturi esențiale de securitate împotriva hackerilor - 5 noiembrie 2024