Ce se întâmplă cu Programul pentru digitalizarea IMM-urilor?
Statul promitea firmelor, încă de anul trecut, fonduri europene de câte 30.000-100.000 de euro pentru tehnologizarea companiei. Deși a trecut foarte mult timp de la lansarea programului (iulie 2020), încă nu știm când va începe Programul pentru digitalizarea IMM-urilor. Află mai jos ultimele noutăți!
După cum se știe, Programul Național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii este finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 prin Axa prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă. Însă, conform ultimelor precizări date de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), există unele modificări, care necesită lămuriri suplimentare.
Conform ultimelor precizări date de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), au fost operate anumite modificări ale programului inițial, pentru a căror lămurire, StartupCafe.ro a adresat ministerului întrebări suplimentare.
Răspunsul MIPE referitor la acest subiect este următorul:
„Măsura de finanțare Digitalizarea IMM din Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 este de interes major pentru antreprenori. Din acest motiv Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene a inclus o schemă similară între măsurile propuse pentru a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o alocare financiară consistentă. Având în vedere că PNRR este în prezent discutat cu Comisia Europeană, vom putea reveni cu mai multe detalii atunci când va exista forma finală a acestui program”.
Ce înțelegem din răspunsul MIPE?
E posibil ca schema de 100 de milioane de euro de la Programul Operațional de Competitivitate să se mute la Mecanismul de Redresare și Reziliență. Însă, pentru a se finanța digitalizarea IMM-urilor prin Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), este nevoie de acceptul Comisiei Europene pentru PNRR. Propunerea românească a PNRR va fi depusă în 31 mai 2021 la Comisia Europeană. Iar Comisia Europeană are la dispoziție 2 luni să analizeze și să ia o decizie în această privință.
Până atunci, potrivit unor surse din MIPE, sunt analizate 3 surse de finanțare pentru un eventual program de digitalizare a IMM-urilor:
➡ Programul Operațional Competitivitate (POC) – în cadrul căruia a fost lansată inițial în dezbatere publică măsura de finanțare, care este în acest moment suprasolicitat în urma achizițiilor de tablete pentru elevi și a ajutoarelor de stat COVID pentru IMM-uri.
➡ Facilitatea React EU – sursă de finanțare care nu a fost programată însă și, astfel, nu este operațională.
➡ Facilitatea de Reziliență și Redresare (FRR) – România urmează să depună abia pe 31 mai propunerea oficială de Plan național de reziliență și redresare (PNRR), pentru a putea atrage banii europeni.
Mai mult, agențiile de dezvoltare regională (ADR) pentru fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, fiind organismele intermediare și subadministratori ai schemei de ajutor de minimis, așteaptă să li se permită să demareze, la rândul lor, lansarea apelului de proiecte destinat digitalizării IMM-urilor și a putea începe IMM-urile să se înscrie pentru obținerea granturilor.
La solicitarea StartupCafe din luna martie a acestui an, ADR Vest a comunicat:
„În urma solicitării dumneavoastră de informații, vă comunicăm că, până în prezent, nu s-a comunicat data de lansare a apelului de proiecte destinat digitalizării IMM-urilor. În momentul în care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va publica forma finală a ghidului aferent Acțiunii 2.2.2 – Digitalizarea IMM-urilor din cadrul Axei Prioritare 2, Prioritatea de Investiții 2.b, O.S. 2.2, ADR Vest va publica toate informațiile pe site-ul propriu (www.adrvest.ro), pe pagina sa de Facebook (https://www.facebook.com/ADRVest) și va comunica potențialilor solicitanți pașii de urmat pentru accesarea finanțării disponibile în cadrul acestei acțiuni, pentru care Agențiile pentru Dezvoltare Regională vor avea rolul de subadministratori ai schemei de minimis”.
Precizăm faptul că pe 30 aprilie 2021, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, estima într-un interviu la Spot Media, faptul că primii bani din Planul național de reziliență și redresare (PNRR) vor intra abia în octombrie.
Și pentru că IMM-urile doresc să folosească aceste granturi pentru digitalizare, acestea și-au făcut deja planuri pentru utilizarea lor în tehnologizarea afacerii, iar firmele de consultanță și furnizorii de hardware și software și-au pregătit, deja de luni bune, pachete de servicii și oferte adaptate IMM-urilor.
Pentru mai multe detalii despre fondurile nerambursabile în Digitalizarea IMM-urilor, te rugăm să accesezi linkul de mai jos.
Acestea fiind prezentate, sperăm cu toții să avem cât mai repede răspunsuri și certitudini cu privire la data lansării Programului de digitalizare a IMM-urilor și la alocările financiare, indiferent din ce sursă financiară vor fi asigurate aceste granturi.
Sursă informații: https://www.startupcafe.ro/fonduri-europene/program-digitalizare-imm-calculatoare-inceput.htm
- SEO poisoning: pericolul invizibil din rezultatele motoarelor de căutare - 18 noiembrie 2024
- Microsoft 365 Copilot, acum disponibil în limba română - 14 noiembrie 2024
- Pericolele nevăzute ale dispozitivelor smart: sfaturi esențiale de securitate împotriva hackerilor - 5 noiembrie 2024