Cum reduci expunerea la radiațiile electromagnetice atunci când folosești smartphone-ul?
Smartphone-urile au devenit indispensabile în ziua de azi. Pentru că utilizarea lor excesivă ar putea avea efecte negative asupra sănătății noastre, ține cont de câteva sfaturi utile care minimizează aceste riscuri și care te ajută să te bucuri de beneficiile acestui dispozitiv atât de folositor în viața noastră.
Ce descoperi în acest articol:
Ce spun specialiștii în privința utilizării zilnice a smartphone-urilor și ce riscuri de sănătate pot să apară
Recomandări pentru a reduce expunerea la radiațiile electromagnetice în cazul utilizatorilor de smartphone-uri
Pe măsură ce utilizarea smartphone-urilor crește dramatic în ultimii ani, inclusiv în rândul copiilor, specialiștii în sănătate publică din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din California oferă câteva sfaturi pentru a reduce expunerea la radiații la telefonul mobil și riscul pentru sănătate.
ℹ️ Conform companiei de cercetare Strategy Analytics, aproximativ 4 miliarde de persoane – jumătate din populația lumii (50%) – dețin un smartphone (iunie 2021). Între timp (dacă vorbim de prezent, în 2022), acest procentcontinuă să crească. Potrivit experților, a fost nevoie de 27 de ani pentru a atinge această etapă istorică, cu alte cuvinte, pentru ca omenirea să devină dependentă de telefoanele mobile.
În ultimii ani, prograsul tehnologiei mobile a schimbat modul în care comunicăm și chiar realizăm diverse activități. Telefoanele mobile sunt acum suficient de puternice pentru a găzdui site-uri web și platforme care streaming video, care necesită mai multă putere de procesare decât ceea ce puteau oferi telefoanele folosite până acum. Iar acest lucru a dus la o utilizare mai intensă ca niciodată a smartphone-urilor.
ℹ️ Un studiu realizat în 2017 sugerează că utilizarea sporită a telefoanelor mobile poate fi legată de anumite tipuri de cancer cerebral, tumori și alte efecte asupra sănătății. Cercetătorii cred că telefoanele mobile emit energie de radiofrecvență (RF) atunci când trimit și primesc semnale către și de la turnuri celulare, iar unii oameni de știință și oficiali din domeniul sănătății publice cred că această energie poate afecta sănătatea umană.
Studiul explică faptul că radiația electromagnetică crește atunci când se vorbește la telefon, se descarcă fișiere, când un semnal este scăzut sau când se află într-un vehicul cu mișcare rapidă.
Sfat: NU purtați telefonul într-un buzunar, sutien sau toc de curea, ci mai degrabă într-un rucsac, poșetă sau servietă.
Recomandări pentru utilizatorii de smartphone-uri
Cum reduci expunerea la radiația electromagnetică
➡️ 1. Ține-ți telefonul departe de corp, preferabil la câțiva metri distanță. Însă, pentru că știm că acest lucru nu prea este posibil în activitatea zilnică, recomandăm să îl ții mai departe măcar atunci când nu îl utilizezi sau când te odihnești.
➡️ 2. Când vorbești la telefon, evită să îl ții la cap – folosește difuzorul sau căștile cu fir sau wireless. Căștile emit mai puțină energie RF (radiofrecvență) decât smartphone-urile. Cu toate acestea, este recomandat să scoți căștile când nu ești într-un apel telefonic. Căștile eliberează cantități mici de energie RF chiar și atunci când nu folosești telefonul.
➡️ 3. Trimite mesaje text în loc să vorbești la telefon. Atunci când faci streaming, descarci sau trimiți fișiere, încearcă să ții telefonul la distanță de cap sau de corp.
➡️ 4. Ține-ți smartphone-ul într-un rucsac sau o geantă. NU într-un buzunar sau toc de curea. Asta deoarece acesta emite o anumită cantitate de energie RF chiar și atunci când nu îl folosești. În schimb, telefonul mobil nu emite energie RF atunci când este în modul avion. (modul avion dezactivează telefonul mobil, Wi-Fi-ul și bluetooth-ul).
➡️ 5. Nu dormi cu telefonul în pat sau lângă cap. Cu excepția cazului în care telefonul este oprit sau introdus modul avion, țineți-l la cel puțin câțiva metri distanță de pat.
ℹ️ Oamenii de știință nu au stabilit în mod clar legătura cu privire la faptul că telefoanele cauzează aceste probleme de sănătate și cât de mari ar putea fi riscurile. Recomandările din acest articol oferă îndrumări persoanelor care doresc să reducă riscurile expunerii la radiațiile radio de la telefoanele mobile, în ciuda acestor incertitudini care încă există.
Bucură-te de avantajele aduse de tehnologie și păstrează un echilibru în utilizarea dispozitivelor în viața de zi cu zi.
- SEO poisoning: pericolul invizibil din rezultatele motoarelor de căutare - 18 noiembrie 2024
- Microsoft 365 Copilot, acum disponibil în limba română - 14 noiembrie 2024
- Pericolele nevăzute ale dispozitivelor smart: sfaturi esențiale de securitate împotriva hackerilor - 5 noiembrie 2024