Digitalizarea în HoReCa – echipamente IT și softuri potrivite pentru un restaurant/bar
În ultimul timp, industria ospitalității a fost grav afectată, iar un proces de reorganizare și reinventare este foarte potrivit acum. Îți prezentăm în acest articol câteva sugestii legate de digitalizarea eficientă a unui restaturant/bar din industria HoReCa.
Acest proces de reorganizare și redefinire va genera o creştere semnificativă pe termen lung dacă va integra noile realităţi sociale şi transformarea digitală a businessurilor. Comportamentul clienților s-a schimbat, iar furnizorii trebuie să se adapteze în permanență.
Echipamente IT și softuri potrivite pentru un restaurant/bar
1. Infrastructură de rețea fixa și Wi-Fi
De multe ori neluată în calcul, infrastructura de rețea este vitală pentru orice organziatie. De aceea, iată câteva caracteristici pe care trebuie să le aibă rețeaua fixă și Wi-Fi din restaurantul tău:
Să asigure:
✅ Performanță – creșterea performanței aduce satisfacția utilizatorilor.
✅ Protecție – asigurarea unui nivel superior de securitate împotriva riscurilor externe.
✅ Viteză – creşterea vitezei de realizare a proceselor de backup şi restaurare de date.
✅ Disponibilitate – asigurarea unui nivel cât mai înalt de disponibilitate a resurselor online.
Legat de rețelele Wi-Fi, este important ca acestea să fie dimensionate corect și, mai ales, să fie echipamente din categoria Wi-Fi business!
🔹 Load balancing pentru optimizarea performanţei aplicaţiilor.
🔹 Scalabilitate şi simplitate în adăugarea de noi utilizatori.
🔹 Alocarea de roluri utilizatorilor cu drepturi diferenţiate de acces în reţea.
🔹 Acoperire uniformă pentru interior şi exterior.
🔹 Suport pentru VLAN.
🔹 Suport dual band (2.4GHZ şi 5GHz).
🔹 Acces diferenţiat pentru utilizatori/vizitatori.
🔹 Unelte pentru monitorizarea performanței reţelei.
🔹 Filtrarea conţinutului şi blocarea accesului la site-uri maliţioase.
📌 Noi recomandăm următoarele echipamente Wi-Fi: Ubiquiti, Ruckus, Cisco, Mikrotik și Aruba.
2. Parte de Echipamente POS
Automatizează gestiunea locației cu un punct de vânzare dedicat. Accesează toate datele despre rezervări, comenzi, plăți, angajați și stocuri direct din punctul de vânzare.
Preia comenzile digital cu ajutorul tabletelor pentru ospătari și trimite-le instant la bucătărie pentru a obține un timp de așteptare redus.
Vezi cât ești de profitabil accesând de pe orice dispozitiv rapoartele și analizele financiare din terminalul POS instalat în restaurant, cafenea sau club.
Produsele comandate să fie livrate rapid și fără erori de fiecare dată: acestea sunt așteptările clientului oricărui restaurant sau serviciu de livrări.
Într-una dintre cele mai competitive industrii, neîndeplinirea acestor așteptări face diferența între o afacere care crește, bazându-se pe clienți fideli și satisfăcuți și una care dispare de pe piață, doborâtă de întârzieri, comenzi greșite sau produse care nici măcar nu ajung la destinație.
📌 Recomandăm POS-uri cu ecrane touchscreen și tablete rezistente la manipulari multiple. Iată câteva POS-uri recomandate și echipamente: ELO-Touch, imprimante mobile de la Zebra.
3. Soft de Restarurant/Bar
Este necesar ca un soft potrivit să ofere o viziune de ansamblu asupra preluării comenzilor de la clienți, prin servire la mese, la tejghea sau livrare la domiciliu, dar și asupra proceselor care asigură succesul unei astfel de afaceri. Totodată, trebuie să asigure o comunicare eficientă și în timp real între ospătari, bucătărie, manager și contabilitate, întrucât se adaptează perfect fluxului activității de tip HoReCa și poate fi personalizată în funcție de dimensiunea și nevoile fiecărei afaceri.
În acest caz, recomandăm Solutia SelectSoft:
Aplicația software complexă Bar Restaurant permite generarea de rapoarte complexe în funcție de parametri. Câteva exemple sunt: situația vânzărilor sau încasărilor pe zile, săptămâni, ospătari, stocuri de marfă, cheltuieli etc.
Această soluție asigură:
➡️ Preluare comenzi – ospătarii preiau comanda pe PC sau tabletă, iar comenzile sunt transmise în timp real pentru preparare la bar și bucătărie.
➡️ Emitere note de plată – poți emite note de plată, facturi și bonuri fiscale încasate prin diferite metode de plată (numerar, card, tichet, virament, voucher).
➡️ Gestionare comenzi – servirea clienților în cel mai scurt timp posibil se realizează prin distribuirea și urmărirea comenzilor cu ajutorul unui ecran de afișare pentru bucătărie sau clienți.
➡️ Integrare eCommerce – sincronizare perfectă prin integrare API cu orice tip de platformă online – Gomag, PrestaShop, Magento, Bluegento, WooCommerce.
➡️ Rapoarte în timp real – rapoarte financiare și tablou de bord care îți oferă informații centralizate în timp real, pentru o imagine de ansamblu a afacerii tale.
Află informații, recomandări și studii de caz despre Digitalizarea activităților de tip HoReCa, oferite de Călin Buciuta (CEO&Founder Selectsoft) în cadrul sesiunii TECHtime. Vizionează mai jos sesiunea completă „Soluții IT pentru digitalizarea activității HoReCa”.
4. Server Aplicații
Aplicațiile se pot instala pe un server dedicat. În funcție de complexitate (număr de utilizatori, înregistrări zilnice), se decide ce tip de configurație a serverului este necesară în compania ta.
📌 Recomandăm să fie un server dedicat de la cel puțin 10 utilizatori în sus. Până la 10 useri, se poate folosi sistemul de la Elotouch.
5. Server de fișiere sau NAS (Network Attached Storage)
Acesta asigură în orice business o bază comună de fișiere pentru toată echipa.
NAS-ul este un dispozitiv de stocare conectat la o reţea care permite accesarea permanentă de pe orice alt dispozitiv a fişierelor găzduite pe acesta.
Pe acest dispozitiv de stocare se poate seta ca fiecare user să aibe drepturile proprii – poate avea acces sau nu în anumite fișiere sau directoare.
📌 Pe partea de NAS-uri, recomandăm Synology. – vezi aici detalii >> One-IT este partener certificat Synology în România
6. DR – Disaster Recovery
Este foarte important să îl ai! Pentru a nu exista riscul de a-ți pierde datele (în urma unor incidente neașteptate), acestea trebuie salvate după regula 3-2-1 – vezi detalii aici >> Regula de backup 3-2-1 pentru siguranța datelor din companie
📌 Cel mai simplu este să replici NAS-ul de la punctul 5 și să instalezi DR-ul într-o extra locație.
7. Arhivare Electronică
Partea de arhivare electronică este absolut esențială în era digitalizării. Aceasta transferă arhiva fizică în format electronic, asigurând disponibilitatea, siguranța și confidențialitatea datelor.
Pentru stocarea datelor, se poate folosi NAS-ul.
Pentru partea de scanare, recomnadăm soluțiile Epson – scanere Epson.
Pentru partea de soft, se poate folosi software-ul nativ de scanare ce poate fi setat să salveze în folderul dedicat numai cu acces definit de admin.
📌 Iar pentru Flow-uri mai complexe – recomandăm DocuWare.
8. Securitate IT
Toate aceste sisteme trebuie protejate deoarece asigură buna funcționare a întregii activități – informația este cea mai prețioasă resursă a unei organizații.
📌 Pentru a face față amenințărilor cibernetice tot mai sofisticate și a crea un strat de protecție la cel mai înalt nivel de securitate, recomandăm antiviurul Bitdefender și Firewall-ul de la Fortinet.
Pentru informații suplimentare despre tehnologia pentru HoReCa sau cereri de digitalizare pentru restaurante, completeaza următorul formular, iar noi te vom contacta în cel mai scurt timp:
- SEO poisoning: pericolul invizibil din rezultatele motoarelor de căutare - 18 noiembrie 2024
- Microsoft 365 Copilot, acum disponibil în limba română - 14 noiembrie 2024
- Pericolele nevăzute ale dispozitivelor smart: sfaturi esențiale de securitate împotriva hackerilor - 5 noiembrie 2024