Ziua Europeană a Protecției Datelor ar trebui să vină de 365 de ori pe an – Sfaturi și greșeli de evitat
În 28 ianuarie 2020, celebrăm Ziua Europeană a Protecției Datelor. Cu 13 ani în urmă, pe 28 ianuarie, Consiliul Europei a inițiat Ziua Europeană pentru Protecția Datelor pentru a sensibiliza cele mai bune practici pentru protecția datelor și pentru a ajuta la creșterea cunoștințelor despre datele cu caracter personal între organizații și persoane fizice.
Aproximativ 57% din organizații au suferit un incident de securitate a datelor în 2017, 2018 sau 2019, iar 36% dintre companiile care nu au suferit un cyber-attack cred că în prezent se confruntă cu una, potrivit unui sondaj recent Bitdefender. Multe atacuri de ransomware, încălcări de date și diverse incidente legate de software sau configurații greșite de autentificare au lăsat date confidențiale expuse online. Facebook, Tesco, Flipboard și chiar incidentele din Charing Cross Gender Identity Clinic sunt printre cele mai notorii incidente care au expus milioane de înregistrări care conțin informații personale.
Mai jos vă relatăm câteva sfaturi și greșeli de evitat legat de PROTECȚIA DATELOR:
- Verifică linkurile înainte de a face tranzacții cu bani – atenție pe ce site-uri introduceți datele bancare! Prea multe persoane fac rapid tranzacțiile online fără să verifice pe ce site de fapt introduc aceste date! Verificați site-ul să aibă certificat SSL și acel certificat sa fie emis pe numele magazinului online unde doriți să faceți plata.
- Alege parole complexe și pune câte o parolă unică pentru fiecare site sau serviciu la care ești abonat – pentru a simplifica metoda dificilă de memorare a parolelor, multe persoane folosesc aceeași parolă pe toate site-urile sau poate mai schimbă un caracter sau două sau adăugând o terminație. Această practică trebuie evitată. Dacă escrocii își dau seama de una dintre parolele dvs., metoda de reutilizare a parolei le poate permite să ghicească restul parolelor.
- Folosirea rețelelor Wi-Fi publice nesecurizate – Majoritatea locurilor publice precum cafenelele, restaurantele și chiar magazinele oferă conexiuni Wi-Fi gratuite; oricât de convenabile ar putea fi conexiunile gratuite, ar trebui să fiți atenți la ce vă conectați. O rețea Wi-Fi publică nesecurizată poate duce la subtilizarea datelor dvs. private sau a datelor de pe dispozitivul dumneavoastră. Utilizați un Virtual Private Network (VPN) pentru a vă conecta la serverele dvs., sau puteți utiliza VPN-ul pentru a vă accesa rețeaua de acasă de la distanță sau pentru a vă limita furnizorul de internet de la a vedea ce faceți sau pentru a naviga în siguranță când vă conectați la o rețea Wi-Fi publică. În funcție de ceea ce doriți să faceți, există diferite tipuri de VPN dintre care puteți alege pentru a vă proteja comunicarea.
- Ignorarea posibilității de a deveni vreodată o victimă – Probabil că ați eliminat deja prompt această posibilitate, considerând că șansele sunt minime sau chiar nule. Când vine vorba de internet, nu puteți anticipa dacă o breșă vă va afecta direct. Poate apărea o secvență malware nouă sau unul dintre serviciile online pe care le utilizați poate fi deturnat iar parola dvs. poate fi furată. Toate acestea sunt probabilități de care ar trebui să fiți conștienți, iar prevenirea poate face o mare diferență atunci când vorbim despre securizarea prezenței dvs. online.
- Deschiderea de email-uri ciudate – foarte multe firme primesc emailuri fake cu facturi sau alte emailuri „ciudate” care cel mai probabil au link-uri suspecte. Recepționarea zilnică a mesajelor de tip spam a devenit o parte obișnuită a vieții noastre. Uneori primim doar un anunț inofensiv, dar din când în când poate fi ceva mult mai serios. Este posibil să primiți un e-mail care vă îndeamnă să accesați un link suspect pentru a revendica un premiu pe care l-ați câștigat. Sau puteți primi o ofertă care sună prea bine pentru a fi adevărată. Oricare ar fi cazul, dacă aveți chiar și un dubiu în acest sens: evitați să accesați aceste mesaje cu orice preț. Link-ul poate conține malware care poate provoca tot felul de pagube pe calculator.
- Neglijența angajaților care poate duce la o încălcare a datelor – Având în vedere că 17% dintre factorii de decizie IT consideră că este un risc major pentru organizații, instruirea angajaților atât în cele mai bune practici de securitate cibernetică, cât și în politicile și procedurile GDPR ar putea ajuta la reducerea riscurilor asociate cu pierderea de date. Pentru a ajuta la toate acestea, organizațiile de securitate și de conformitate cu GPDR care doresc să își protejeze afacerile împotriva încălcărilor de date ar trebui să ia în considerare o platformă de securitate stratificată care să ofere conformitate, protecție împotriva pierderilor de date, furtului de date și atacurilor țintite, îmbunătățind în același timp vizibilitatea în date încălcări.
- Subestimarea back-up-ului și a criptării – Dacă din cauza unor circumstanțe neprevăzute, laptop-ul sau PC-ul devine neutilizabil, un backup/ o copie de rezervă este soluția. Faceți întotdeauna o copie de rezervă a datelor sensibile și a lucrurilor la care lucrați în prezent; astfel, dacă se întâmplă ceva, puteți continua foarte ușor. Același sfat este valabil și pentru criptare. Nu subestimați niciodată valoarea de a avea datele criptate: dacă veți suferi o breșă de date, escrocii vor întâmpina greutăți în accesarea lor; dacă dispozitivul dvs. este furat, aveți la dispoziție un nivel suplimentar de securitate înainte să îl ștergeți de la distanță.
Astăzi este o zi prielnică pentru a analiza cât de expuse ne sunt datele și ce putem face pentru a le proteja! 🔐
Nu mai amânați! S-ar putea mâine să aveți un incident de securitate a datelor!
Și considerăm că Ziua Europeană a Protecției Datelor ar trebui să vină de 365 de ori pe an!
Urmărește aici un important video despre Securitatea Datelor: http://bit.ly/video_Securitatea_Datelor
Sursa imagine: thehackernews.com
Sursa informatii: www.bitdefender.ro , www.eset.ro
- One-IT furnizează echipamente, soluții și softuri pentru SmartLab-uri complete | PNRR/PNRAS Digitalizare scoli - 18 septembrie 2024
- Apple iPhone 16: Smartphone-ul conceput pentru AI, cu funcții noi – Apple Intelligence și Controlul Camerei - 9 septembrie 2024
- Programul #DigiLocal – ghid și instrucțiuni pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale - 2 septembrie 2024