Ghid de securitate digitală în firmă / organizație: 7 recomandări pentru continuitatea activității
În fața creșterii alarmante a atacurilor cibernetice, firmele și organizațiile trebuie să acționeze hotărât pentru a-și proteja datele vitale și a asigura continuitatea afacerii. Ține cont de câteva recomandări de securitate IT pentru a fi cu un pas înaintea hackerilor și a preveni consecințele devastatoare ale unui atac cibernetic.
Iată 7 recomandări de securitate IT pentru a asigura continuitatea activității în cazul unui atac cibernetic:
1️⃣ Instalează și actualizează un antivirus de tip business
Nu lăsa nimic la voia întâmplării. Protejează-ți sistemul IT din organizație cu un antivirus de tip business actualizat în mod constant, care poate intercepta și bloca amenințările cibernetice înainte să-ți atace datele.
Pentru că datele sensibile din organizație au nevoie de o protecție sporită, îți recomandăm să ai instalat pe dispozitivele cu care lucrezi un antivirus special conceput pentru organizații și companii.
2️⃣ Configurează un firewall puternic
Fii stăpân pe rețeaua ta! Configurează un echipament de tip firewall care să nu permită accesul neautorizat la datele tale. Redu riscul de compromitere a informațiilor cu fiecare setare bine făcută.
3️⃣ Efectuează backup-uri periodice
Nu-ți asuma riscuri inutile. Asigură-te că datele tale sunt în siguranță prin efectuarea de backup-uri periodice. Astfel, vei fi pregătit să faci față oricăror atacuri cibernetice sau pierderi de date.
Ține cont de Regula de backup 3-2-1 care presupune să păstrezi cel puțin trei (3) copii ale datelor și să stochezi două (2) copii de rezervă pe diferite medii de stocare, cu unul (1) dintre ele amplasat în afara locației. Aceasta asigură protecția datelor digitale împotriva oricăror riscuri existente (erori de software, defectare/furt al echipamentelor, atacuri cibernetice, dezastre naturale etc.).
4️⃣ Adoptă o soluție de Disaster Recovery
Gândește-te la viitor. O soluție de Disaster Recovery îți oferă un plan B în cazul unui atac cibernetic. Asigură-te că datele tale sunt protejate într-o locație separată, pentru a putea reveni rapid la activitatea normală.
Cu cât există mai multe copii de rezervă, cu atât există mai puține șanse să le pierzi și o probabilitate mai mare de a le recupera integral și în într-un timp scurt, asigurând continuitatea activității companiei.
Pentru a proteja datele din organizație, poți apela la o nouă modalitate de salvare a datelor – stocarea imuabilă, prin care informațiile nu pot fi modificate, rescrise sau șterse de surse externe, asigurând astfel disponibilitatea și integritatea informațiilor, indiferent de scenariu.
5️⃣ Efectuează o scanare completă de securitate
Nu ignora amenințările ascunse. Prin efectuarea unui audit IT periodic, poți descoperi și elimina vulnerabilitățile care ar putea fi exploatate de hackeri. Protejează-ți infrastructura și datele cu fiecare scanare completă.
Află ce echipamente IT și dispozitive IoT din firmă pot reprezenta riscuri pentru integritatea datelor de business, dar și câteva sfaturi de securitate IT pentru a menține o infrastructură IT puternică și protejată în fața atacurilor cibernetice. >> Cum protejezi afacerea împotriva furtului de date
6️⃣ Dezvoltă sau revizuiește planul de recuperare în caz de dezastru
Fii pregătit pentru orice! Dezvoltă sau revizuiește planul de recuperare în caz de atac cibernetic sau altă calamitate majoră.
➡ 77% dintre organizații nu au un plan de răspuns în cazul atacurilor cibernetice.
Cu un plan bine pus la punct, vei putea minimiza impactul și vei reveni rapid la activitatea normală.
7️⃣ Instruiește angajații pentru prevenirea breșelor de securitate
Oamenii sunt cea mai slabă verigă când vine vorba de securitatea digitală. De aceea, instruiește-ți angajații și pune accentul pe implementarea unor reguli de bună practică de securitate cibernetică pentru a evita breșele de securitate involuntare.
➡ 88% dintre încălcările de date sunt cauzate de erori umane.
➡ 70% dintre organizații acordă acces la resurse de pe laptopuri/ dispozitive personale, doar 17% restricționează accesul la dispozitivele business.
➡ În 2023, 82% dintre încălcări au implicat date stocate în cloud (IBM)
Aceste cifre arată cât de important este să nu lași din vedere niciun aspect legat de protejarea împotriva amenințărilor cibernetice. Cu fiecare membru al echipei conștient de importanța securității, veți fi mai puternici împreună.
Protejarea datelor într-o organizație este un angajament pe termen lung!
Pentru informații despre implementarea soluțiilor de securitate potrivite în firmă/ organizație, completează formularul de solicitare, iar echipa noastră te va contacta în cel mai scurt timp.
Urmărește sesiunea TECHtime în care afli câteva dintre cele mai importante Sfaturi de bază pentru securitatea digitală în busines.
#staySAFE
- SEO poisoning: pericolul invizibil din rezultatele motoarelor de căutare - 18 noiembrie 2024
- Microsoft 365 Copilot, acum disponibil în limba română - 14 noiembrie 2024
- Pericolele nevăzute ale dispozitivelor smart: sfaturi esențiale de securitate împotriva hackerilor - 5 noiembrie 2024