9 SFATURI DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A INFRASTRUCTURII IT DE DATE ÎN FIRMA TA
Ai observat că în ultima perioadă a crescut volumul de date pe care trebuie să îl gestioneze firma? Dacă da, înseamnă că afacerea se intensifică și trebuie să asiguri spații tot mai mari de stocare a datelor și, în același timp, să ai acces facil la acestea, să le poți controla și să acorzi drepturi de acces în echipă, dar să poți accesa datele și de pe diferite dispozitive și locații. Iată câteva sfaturi prin care poți îmbunătăți infrastructura IT de date.
De ce? Pentru că poate fi momentul oportun pentru a face anumite schimbări ce vor îmbunătăți viteza, spațiul disponibil, controlul și accesul securizat la datele importante.
1️⃣ Evaluează infrastructura de date existentă (cu care de fapt lucrezi) – identifică eventuale puncte slabe care afectează gestionarea datelor. Aici vorbim de spațiu de stocare insuficient pentru volumul de date generat de firmă, viteză de transfer redusă din cauza infrastructurii de rețea care nu este optimizată, vulnerabilitatea datelor la atacurile cibernetice când nu sunt luate măsuri adecvate de securitate, lipsa de backup în caz de eșec hardware, defecțiuni ale sistemului sau dezastre naturale, congestii de rețea și dificultăți în administrarea datelor din lipsa centralizării și configurării datelor, echipamente învechite (stocarea pe HDD-uri, stick-uri sau laptopuri vechi), lipsa unei strategii de creștere scalabilă a datelor și a resurselor dedicate.
2️⃣ Utilizează soluții de stocare scalabile ce permit adăugarea de spațiu de stocare suplimentar pe măsură ce nevoile de date cresc, precum: sisteme de stocare în cloud, sisteme de stocare definite de software care utilizează soft de gestionare și alocare a resurselor de stocare din infrastructura existentă, NAS-uri, sisteme de stocare hiper-convergente (HCI) pentru stocarea, calculul și virtualizarea într-un sistem integrat, sisteme de stocare bazate pe obiecte (Ceph sau Swift) ce permit adăugarea de servere sau noduri suplimentare pentru a crește capacitatea de stocare etc.
Ia în calcul și stocarea imuabilă, prin care informațiile nu pot fi modificate, rescrise sau șterse de surse externe. Imuabilitatea este singura modalitate de a asigura recuperarea datelor atunci când sistemele de producție sunt compromise în urma ștergerii accidentale sau intenționate a informațiilor sau în urma atacurilor cibernetice.
Pentru siguranța datelor din companie, ține cont de regula de backup 3-2-1, care presupune salvarea a trei (3) copii ale datelor pe două (2) medii de stocare diferite, cu o (1) copie localizată în afara site-ului (copie imuabilă). Acesta asigură recuperarea în timpul oricărei întreruperi, fie că este defecțiune tehnică, dezastru natural sau ransomware.
3️⃣ Implementează tehnologii de stocare flash – precum SSD-uri sau benzi magnetice ce oferă viteze de acces și transfer superioare.
4️⃣ Utilizează tehnologii de deduplicare și compresie a datelor pentru a optimiza utilizarea spațiului de stocare. Aceste tehnologii reduc redundanța datelor și mărimea fișierelor, eliberând spațiu și îmbunătățind eficiența de stocare. Aici putem vorbi de soluții de stocare, soluții de backup, sisteme de arhivare sau soluții software personalizate.
5️⃣ Implementează sisteme și politici clare de gestionare și organizare a datelor, precum: sisteme de gestionare a conținutului (CMS), de gestionare a bazelor de date (DBMS), de gestionare a documentelor (DMS), de gestionare a fluxurilor de lucru (WMS), GDPR, politici de clasificare și etichetare a datelor sau politici de gestionare a ciclului de viață al datelor (DLM).
6️⃣ Implementează politici de securitate și acces la date, precum criptare sau autentificare multi-factor. În plus, pentru a face față amenințărilor cibernetice tot mai dese și mai complexe, poți proteja rețeaua și datele sensibile împotriva celor mai recente amenințări cu soluții de securitate potrivite activității companiei (antivirus, firewall-uri de următoarea generație, protecție împotriva atacurilor DDoS, infrastructură wireless puternică, puncte de acces securizate și management automatizat și multe altele).
7️⃣ Actualizează și optimizează rețeaua de date – verifică conexiunea la internet, capacitatea rețelei și echipamentele de rețea pentru a asigura un transfer rapid și fiabil al datelor.
8️⃣ Implementează soluții de monitorizare a performanței sistemelor pentru a identifica eventualele probleme și a le rezolva înainte de a afecta operațiunile – software de monitorizare a rețelei, soluții de monitorizare a serverului, aplicațiilor, bazelor de date, infrastructurii cloud și securității datelor.
9️⃣ Educă angajații cu privire la practici responsabile de utilizare a datelor, cum ar fi curățarea și organizarea periodică a fișierelor, evitarea salvării datelor nesemnificative și utilizarea corectă a spațiului de stocare.
IMPORTANT: Tehnologia nouă îmbinată cu tehnologii vechi conduce la procese scumpe și neperformante.
De aceea, este recomandat să consulți experți în infrastructură IT și soluții de stocare pentru a ajuta businessul în identificarea și implementarea celor mai potrivite soluții pentru nevoile specifice ale firmei.
Datele firmei reprezintă cea mai importantă resursă care trebuie protejată, gestionată corect și utilizată în folosul dezvoltării companiei. Odată creată, o infrastructură de date trebuie în permanență menținută la standardele necesare pentru a asigura o fluidizare a activității, oferind informațiile necesare angajaților pentru a optimiza activitatea, comunicarea cu partenerii, clienții și colaboratorii, precum și în interiorul organizației.
Noi, la One-IT, dispunem de know-how-ul de care ai nevoie pentru a-ți aduce răspunsurile la provocările zilnice în materie de date și a le transforma în oportunități de îmbunătățire a întregului sistem de date din firmă, în folosul afacerii tale.
Pentru informații despre implementarea soluțiilor IT potrivite legate de crearea unei infrastructuri IT puternice, completează formularul de solicitare, iar echipa noastră te va contacta în cel mai scurt timp.
- SEO poisoning: pericolul invizibil din rezultatele motoarelor de căutare - 18 noiembrie 2024
- Microsoft 365 Copilot, acum disponibil în limba română - 14 noiembrie 2024
- Pericolele nevăzute ale dispozitivelor smart: sfaturi esențiale de securitate împotriva hackerilor - 5 noiembrie 2024