7 sfaturi pentru securitatea site-ului web: Cum să vă protejați site-ul de hackeri
În ultimul timp, atacurile digitale s-au înmulțit foarte mult. În special site-urile web și serverele online sunt ținta hackerilor. Pentru a fi în siguranță, țineți cont de câteva recomandări ce trebuie urgent revizuite și puse în aplicare, atât de cei care administrează site-ul web al companiei voastre, cât și de userii obișnuiți.
Multe firme și persoane s-ar putea să nu creadă că site-ul lor ar putea fi o țintă pentru hackeri, dar asta se întâmplă tot timpul – în fiecare zi.
Statisticile spun că există un atac la fiecare 39 de secunde în medie pe web și, în medie, 30.000 de site-uri web noi sunt sparte zilnic.
Conform studiilor, un site web obișnuit al unei mici afaceri este atacat de aproximativ 50 de ori pe zi. Este foarte mult și, de aceea, ar trebui să vă investiți timpul pentru a vă asigura că site-urile dvs. sunt protejate.
Ori de câte ori cineva vă vizitează site-ul web, trimite un e-mail sau încarcă orice fișier, are loc comunicarea între browser-ul său web și serverul site-ului dvs. web. Va trebui să faceți câțiva pași pentru a păstra această comunicare în siguranță.
1. Utilizați conexiunea HTTPS peste tot
Unul dintre primele sfaturi de securitate a site-ului web pe care ar trebui să le implementați în lumea de astăzi este să îl securizați cu o conexiune HTTPS, ce poate fi realizată folosind un certificat SSL/TLS furnizat de o autoritate de certificare respectată. Cel mai bun certificat depinde de cerințele site-ului dvs. – diferă de la un site la altul. Din cauza politicii Google, este obligatoriu să aveți instalat un certificat SSL/TLS. În caz contrar, vizitatorii site-ului dvs. vor vedea un mesaj de avertizare „Nu este sigur” sau, în cel mai rău caz, site-ul web nu se va încărca complet pe browsere web populare, cum ar fi Google Chrome sau Mozilla Firefox. Odată ce achiziționați un certificat SSL, devine responsabilitatea dvs. să aveți grijă de cheia privată. Veți dori să păstrați cheia privată în siguranță. Dacă hackerii le obțin, ei pot rupe cu ușurință criptarea și pot obține datele valoroase ale site-ului dvs.
Dacă site-ul are date sensibile de la vizitatori, cum ar fi detalii bancare sau detalii ale cărții de credit, atunci un certificat SSL EV (Extended Validated) este cel mai potrivit. Acesta adaugă detaliile companiei dvs. la certificatul SSL, oferind indicii vizibile utilizatorilor site-ului pentru a se asigura că au de-a face cu un site web sigur.
Puteți verifica aici site-ul dvs. dacă are SSL valid: SSL Checker
2. Utilizați parole puternice
Cele mai comune tactici ale hackerilor de a accesa fișierele unui website sunt cele prin care încearcă să ghicească userul și parola de acces. De ce? Pentru că utilizatorii tind să folosească usere și parole slabe, ușor de memorat, de tipul: user – admin, parola: admin. Un lucru total greșit!
Recomandăm:
✅ Parole lungi: cu cât parola este mai lungă, cu atât este mai greu de ghicit, deoarece crește combinațiile posibile în timpul atacurilor brute-force. Creați o parolă puțin mai puternică, care nu se bazează pe un nume simplu sau pe o dată de naștere.
✅ Încercați fraze de acces: cel mai bun mod de a crea o parolă este printr-o expresie de acces destul de ușor de reținut pentru tine, dar nu ușor de ghicit pentru alții. Dacă știi sensul ascuns din spatele lui, devine greu de ghicit pentru toată lumea, chiar și pentru scripturile hackerilor.
✅ Utilizați litere, caractere speciale și numere: se recomandă, de asemenea, să alegeți o parolă mai lungă și care să includă diferite caractere speciale, litere mari și mici și cifre.
✅ Evitați parolele utilizate în mod obișnuit: de cele mai multe ori, oamenii tind să aleagă parole previzibile. Când cineva creează o parolă, există șanse mari ca acesta să creeze o parolă destul de previzibilă și care poate fi spartă cu ușurință. De asemenea, există șanse mari ca aceștia să poată folosi o parolă printre cele care sunt deja piratate.
✅ Evitați utilizarea acelorași parole pe mai multe conturi: nu mai utilizați aceleași parole pentru mai multe conturi în care furnizați informațiile dvs. personale. De exemplu, nu utilizați aceeași parolă pentru două portaluri de cumpărături diferite de unde comandați online produsele. Nu este deloc o idee bună să spunem că același lucru este valabil și pentru alte conturi importante, cum ar fi site-urile bancare. De exemplu, au fost compromise peste un miliard de conturi Yahoo. Deci, dacă utilizați o parolă pentru oricare dintre conturile dvs. pe care le-ați folosit pentru Yahoo, atunci există șanse mari ca hackerii să aibă deja parola dvs.
✅ Evitați parolele ușor de ghicit: după cum sugerează și numele, evitați acele parole pe care oricine le poate ghici, de exemplu, numele companiei dvs., numele animalului de companie sau orice cuvinte din dicționar utilizate în mod obișnuit.
.
3. Blocați încercările repetate de conectare
Este cel mai simplu și eficient mecanism de apărare împotriva atacurilor de forță brută care au loc pe site-uri web. Pur și simplu blocați vizitatorii care încearcă să se autentifice pe site de mai multe ori introducând parole incorecte.
Odată ce un vizitator a făcut încercări repetate de a se conecta folosind o parolă incorectă, site-ul dvs. ar trebui să blocheze sau să întârzie acel utilizator să încerce să se conecteze din nou. De exemplu: dacă utilizatorii introduc o parolă incorectă de trei ori pentru a se conecta, ar trebui să aștepte cel puțin 5 minute înainte de a încerca din nou să se autentifice.
Iată cum să implementați restricțiile de conectare:
➡️ Dacă utilizați un CMS popular, cum ar fi WordPress, puteți obține cu ușurință pluginuri de securitate care vă ajută să blocați încercările repetate de conectare. – vedeți aici câteva exemple de plugin-uri: https://wordpress.org/plugins/search/security/
➡️ Dacă site-ul este construit personalizat, atunci sunt diverse tool-uri cu funcții încorporate ce permit blocarea autentificărilor din cauza parolelor incorecte – cereți dezvoltatorului să vă implementeze așa ceva.
4. Faceți conturi și permisiuni separate
O modalitate bună de a vă menține site-ul în siguranță prin reducerea riscului este prin limitarea accesului fiecărei persoane la site în funcție de rolul său. În acest fel, chiar dacă un hacker pune mâna pe contul său, acesta va obține doar acces limitat și nu va putea deteriora întregul site web.
De exemplu, cineva care publică postări de blog pe site-ul dvs. nu necesită acces la întregul panou de administrare, cum ar fi modificarea temelor site-ului sau actualizarea pluginurilor.
Pentru acces corect, asigurați-vă că:
➡️ Fiecare utilizator are acces la site prin propriul nume de utilizator și parolă.
➡️ Evitați distribuirea aceluiași cont la mai multe persoane.
➡️ Acordați permisiunile necesare pentru funcția de muncă și nimic mai mult.
5. Păstrați software-ul actualizat (cms, teme, plugin-uri)
Păstrați tot software-ul instalat actualizat. Acest lucru este esențial, deoarece hackerilor le place să abuzeze de „găurile” de securitate. Actualizările de software sunt importante atât pentru softul pe care l-ați instalat pe site-urile dvs. (cum ar fi CMS sau forum), cât și pentru software-ul de server (cum ar fi sistemul de operare).
Dacă ați instalat software terță parte pe site-urile dvs., cum ar fi un CMS sau un forum, ar trebui să vă asigurați că actualizați cu patch-ul cât mai curând posibil, când este disponibil. Mulți furnizori au o listă de corespondență sau un flux RSS care trimite informații despre o problemă legată de securitatea web. Mai mult, CMS-urile precum WordPress sau Umbraco vă anunță cu privire la actualizările sistemului odată ce vă conectați.
6. Securizați computerele companiei voastre
De unde accesați site-ul companiei? Există virusi care pot insera fișiere corupte în site-urile web prin furtul autentificărilor de login wordpress sau FTP. Este mai ușor pentru un hacker să realizeze acest lucru prin accesarea computerului dvs. ca poartă de intrare în website. De aceea, este important să securizați computerele companiei, folosind un sofware antivirus licențiat. Acest software poate împiedica programele dăunătoare, cum ar fi keyloggerii și troienii, să ofere hackerilor acces la sistemele afacerii voastre. De asemenea, este important să securizați rețeaua companiei cu un firewall hardware.
Detalii despre:
– Antivirus licențiat de business: Bitdefender Gravity-Zone
– Firewall hardware pentru protecție rețea companie: Fortinet
7. Faceți backup-uri regulate la site
Nu contează cât de sigur este site-ul dvs. Cel mai bine este să aveți mai multe copii de siguranță regulate ale site-ului dvs. Backup-urile trebuie păstrate ca o parte critică a strategiei dvs. de protecție a site-ului, deoarece este destul de sigur că ceva va merge prost mai devreme sau mai târziu. Dacă vă obișnuiți să faceți copii de rezervă în mod regulat, vă poate ajuta să restabiliți site-ul la starea de funcționare, dacă ceva nu merge bine. Cea mai bună practică este să vă automatizați partea de backup și să le păstrați acestea separat de contul dvs. de găzduire a site-ului.
Vezi detalii despre regula 3-2-1 de Backup: www.one-it.ro/blog/regula-de-backup-3-2-1-pentru-siguranta-datelor-din-companie/
De final:
Acum știți cum să vă securizați site-ul web folosind sfaturi dovedite de securitate a site-ului, ce funcționează pentru orice tip de site. Multe pagini web, de la mici la mari, sunt atacate zilnic de infractorii cibernetici și nu ar trebui să fie surprinzător faptul că atacurile cibernetice devin din ce în ce mai frecvente cu fiecare an ce trece. Cu alte cuvinte, ar trebui să aveți planuri de securitate pentru site-uri web care să ajute la atenuarea atacurilor precum programele malware, DDoS, e-mailurile de phishing și injecția SQL.
Citiți și articolul:
Recomandări urgente de securitate digitală – războiul ajunge și în online
În acest articol, am acoperit câteva dintre cele mai bune sfaturi de securitate a site-ului web, ce vă vor ajuta să vă protejați site-ul de astfel de atacuri frecvent întâlnite, menținându-vă în același timp protejat. Care sunt sfaturile voastre preferate pentru a vă securiza pagina web? Haideți să le discutăm în comentarii!
- One-IT furnizează echipamente, soluții și softuri pentru SmartLab-uri complete | PNRR/PNRAS Digitalizare scoli - 18 septembrie 2024
- Apple iPhone 16: Smartphone-ul conceput pentru AI, cu funcții noi – Apple Intelligence și Controlul Camerei - 9 septembrie 2024
- Programul #DigiLocal – ghid și instrucțiuni pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale - 2 septembrie 2024