5 Rezolutii tehnice pentru noul an
Inceputul unui nou an este momentul potrivit pentru a ne face rezolutiile de Anul Nou cu ceea ce doresti sa realizezi. Rezolutiile de anul nou contin de obicei liste cu obiective legate de sperantele noastre, de vietile noastre, atat personal cat si profesional; Avand in vedere ca tehnologia ne-a intrat tot mai mult in viata noastra consideram ca este momentul oportun sa ne stabilim si cateva rezolutii tehnice ce trebuie sa le indeplinim in noul an.
1. Update Parole
– In 2016 Yahoo ne-a comunicat ca peste 1.5 miliarde de conturi au fost compromise si hackerii au reusit sa sustraga nume de utilizatori, adrese de email, numere de telefon, date de nastere, dar si parole de acces si raspunsuri la intrebari de securitate. Alegerile din S.U.A. au fost influentate de hackeri potrivit guvernului american. In acest context crezi ca ii bine sa mai folosesti o parola de acum cativa ani?
Noi recomandam ca parolele sa fie schimbate macar 1 data la 6 luni si nivelul de complexitate sa fie: minim 1 litera mare, minim 1 cifra, minim 1 simbol si sa fie de minim 8 caractere de lunga.
Pastrarea parolelor este cel mai bine sa fie facuta pe suport de hartie si minim in 2 locuri separat pastrate; nu este recomandat sa le pastrati in email.
2. Back-up – pastrare de copie a datelor
Volumul de date ce il avem creste zilnic, fie ca facem multe poze cu telefonul mobil sau avem multe documente generate zilnic. Este esential sa avem un back-up al datelor atat celor personale cat si celor de business.
Sunt foarte multe pericole care va pot pune in pericol datele: de la virusii Cryptolocker (care cripteaza datele si nu mai aveti acces la ele), defectarea unitatii unde sunt datele, pierderea sau furtului echipamentelor pana la dezastre naturale (incendii, cutremure, inundatii).
Exista doua grupuri de oameni: cei care au avut deja un incident legat de stocarea datelor si cei care vor avea un incident in viitor.
O regula importanta care se pot aborda in mod eficient orice scenariu de incidente se numește regula 3-2-1 de back-up:
- Sa ai cel putin trei copii ale datelor .
- Se depozitezi copiile de pe doua suporturi diferite .
- Sa pastrezi o copie de rezerva in afara locatiei existente .
3. Mentinerea retelei Wi-Fi securizata
Trebuie sa stii ca punctele de acces Wi-Fi pot oferi hackerilor portite de acces. Asta deoarece semnalele Wi-Fi sunt adesea difuzate dincolo de peretii firmei voastre sau a locuintei, fiind o adevarata tentatie pentru hackeri.
In primul rand trebuie sa verifici setarile de securitate curente a retelei Wi-Fi, creeza o parola WPA2 personalizata. Este important ca parola sa fie unica si sa contina minim un numar, litere si simboluri, ca sa nu poata fi descifrata usor; da parola doar persoanelor de incredere.
Pentru detalii mai mult si sfaturi legate de reteaua Wi-Fi securizata accesati articolul detaliat: www.one-it.ro/blog/retea-wi-fi-securizata-sfaturi-si-sugestii/
4. Folosire de Antivirus si softuri de securitate updatate la zi
Recomandam sa folosesti un antivirus BitDefender – este unul dintre cele mai bune antivirusuri din lume folosit zilnic de peste 500 milioane utilizatori.
Daca nu iti actualizezi software-ul de securitate in mod frecvent, este mai usor pentru a obtine malware sau troieni care ar putea fura informatiile tale si dauna computerului. Cele mai multe programe au programate actualizari automate, dar ceea ce face parte din rutina ta este de ajutor.
Este important sa verifici ca aceste actualizari sa se realizeze in timp util. Antivirusul de pe calculator trebuie sa se updateze zilnic iar unele programe ( exemplu: Flash Player sau Java ) de fiecare data cand exista un update.
Ca sa nu iti intrerupa din treaba zilnica poti sa setezi sa intrebe fiecare program cand are update daca sa isi faca atunci sau mai tarziu. Daca ii dai amanare este bine sa nu amani actualizarea mai mult cu 24-48 ore.
5. Eficientizarea activitatilor cu ajutorul tehnologiei
Tehnologia ne ajuta zilnic ca sa fim mai eficienti. Poti sa iti mentii actualizate si sincronizate contactele atat de pe telefon cat si de pe laptop (poti folosi Google contacts, Microsoft exchange sau Apple contacts); de asemenea intalnirile si memento-urile sunt digitizate in calendarul de pe telefon, astfel incat nu o sa mai ratezi vreo intalnire sau sa uiti ceva din lista de „to-do”.
Pentru activitatile din firma este indicat sa faci un workflow cu activitatile si pe baza acestuia se poate alege unde tehnologia poate sa intrevina sa ajute precum si softul de productivitate potrivit afacerii.
Munca echipei de asemenea poate fi optimizata inclusiv colaborarea pe documente si conferinte intre membrii echipei si clienti – exemplu: Noul Office 365. Simplifică munca prin colaborare
Alte articole cu sfaturi IT:
Optimizarea vitezei transferului de date și a internetului WiFi la tine în firmă
5 Sfaturi IT utile in orice business pentru buna functionare a echipamentelor
- One-IT furnizează echipamente, soluții și softuri pentru SmartLab-uri complete | PNRR/PNRAS Digitalizare scoli - 18 septembrie 2024
- Apple iPhone 16: Smartphone-ul conceput pentru AI, cu funcții noi – Apple Intelligence și Controlul Camerei - 9 septembrie 2024
- Programul #DigiLocal – ghid și instrucțiuni pentru Transformarea Digitală a Autorităților Publice Locale - 2 septembrie 2024