13 metode pentru a crește viteza computerului
În ziua de azi, computerul este indispensabil, atât acasă cât și la locul de muncă. Dacă observi că acesta merge mai lent decât de obicei, acest lucru poate fi îmbunătăți prin câteva modalități simple. Iată 13 metode simple și rapide pentru face computerul să ruleze mai repede.
- Verifică spațiul de stocare disponibil de pe hard disk.
O idee esențială pentru a păstra o viteză normală de funcționare a computerului este să ai cel puțin 15% spațiu disponibil pe hard disk. Dacă hard disk-ul este aproape plin, elimină unele programe sau fișiere.
Dacă hard disk-ul are mult spațiu disponibil pe hark disk, iar computerul merge lent, poate fi ceva în neregulă cu sistemul de operare.
- Categorizează fișierele de pe desktop în foldere.
Organizarea icoanelor în foldere curăță desktopul și reduce, de asemenea, utilizarea memoriei RAM a computerului. Dacă nu ai desktop-ul organizat, computerul trebuie să încarce fiecare pictogramă individuală. Dacă fiecare pictogramă se află într-un folder, calculatorul trebuie să încarce doar fiecare folder.
- Salvează fotografiile și videoclipurile vechi în cloud sau pe un hard disk extern.
Cea mai bună opțiune pentru imaginile și videoclipurile pe care le păstrezi ca amintire (le privești foarte rar) este să le stochezi pe un hard extern sau pe un cloud, pentru a elibera memoria computerului. În acest fel, vei îmbunătăți viteza de rulare.
- Închide tab-urile neutilizate.
Păstrează deschise mai multe tab-uri doar dacă ai nevoie de ele. După ce ai navigat pe pagina de internet, este recomandat să o închizi. Tab-urile deschise din browserul de internet consumă memorie și reduce viteza computerului.
- Dezinstalează programele neutilizate.
Fiecare computer are programe preinstalate, pe care nu le folosești, însă consumă din memorie și din spațiul de pe disc, executând procese pe fundal. De aceea, este oportun să le îndepărtezi. Însă, acest lucru necesită atenție sporită, pentru a nu șterge din greșeală un program necesar bunei funcționări a altor aplicații sau a computerului.
- Șterge fișierele temporare.
Fișierele temporare (istoric, cookie, cache) ocupă spațiu pe hard disk. Eliberează acest spațiu pentru a accelera viteza computerului.
- Oprește lansarea automată a programelor atunci când computerul este pornit.
Programele care se lansează și continuă să ruleze în mod automat consumă multă memorie. Dacă nu ai nevoie de ele, poți lua în considerare oprirea lansării lor în mod automat. Poți să pornești rularea lor oricând, însă nu vor mai consuma memoria calculatorului în mod inutil, atunci când nu este nevoie.
- Elimină resursele lingvistice inutile.
Fiecare limbă implicită de pe calulator utilizează o cantitate mare de resurse, iar fișierele devorează spațiul liber de pe hard disk. De aceea, este recomandat să păstrezi doar limba sau limbile care îți sunt necesare.
- Actualizează software-ul computerului.
Actualizarea software-ului este necesară pentru că aceasta corectează anumite erori sau bug-uri, care îți pot afecta buna funcționare a computerului. Este recomandat să verifici și să instalezi cele mai noi actualizări.
- Dacă computerul este cald la atingere, lasă-l să se răcească.
Un computer încălzit în urma utilizării sale este un computer lent. Pentru a-i reduce temperatura, oprește-l pentru a se răci sau ventilează-l suplimentar, pentru ca aerul să poată răci componentele. Poți, de asemenea, să achiziționezi un sistem de răcire potrivit pentru nevoile tale.
- Închide sau repornește computerul cel puțin o dată pe săptămână.
Atunci când computerul este pornit, programele de fundal și aplicațiile solicită memoria acestuia. Pentru a reîmprospăta memoria și a rula întreținerea instrumentelor esențiale pentru întreținerea computerului, este recomandat să oprești computerul sau să îl repornești cel puțin o dată pe săptămână. Acest lucru mărește și viteza computerului.
- Eliminați widget-urile sau gadget-urile nefolosite din dashboard.
Widget-urile sau gadget-urile din dashboard (tablou de bord) folosește spațiul și memoria RAM deoarece rulează actualizări în background, chiar și atunci când nu sunt utilizate. Pentru a elibera memoria și a mări viteza computerului, poți dezinstala ceea ce nu îți folosește.
- Șterge extensiile sau plugin-urile pe care nu le utilizezi.
Extensiile și plugin-urile pentru browserul de internet sunt extrem de utile, însă prea multe pot încetini viteza browserului. Pentru a ajuta la creșterea vitezei browserului, dezinstalează-le pe cele pe care nu le mai folosești.
Aceste sfaturi sunt ușor de pus în aplicare și vor contribui la creșterea vitezei computerului, pentru a-ți asigura o utilizare simplă și rapidă a acestuia.
Sursa informațiilor din acest articol: https://blog.hubspot.com/marketing/make-your-computer-faster
- SEO poisoning: pericolul invizibil din rezultatele motoarelor de căutare - 18 noiembrie 2024
- Microsoft 365 Copilot, acum disponibil în limba română - 14 noiembrie 2024
- Pericolele nevăzute ale dispozitivelor smart: sfaturi esențiale de securitate împotriva hackerilor - 5 noiembrie 2024